måndag 11 mars 2013

STEVIA- En sockerfri revolution?



Let´s talk about Stevia. Jag tror att vi alla kan vara överens om att när nyheten om ett naturligt, kalorifritt sötningsmedel uppdagades kändes revolutionen nära. Ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret och som dessutom anses helt ofarligt för kroppen, eller?

Egentligen är det helt vansinnigt att vi så pass länge gått omkring och vräkt i oss mängder med socker. Att det tagit oss välutvecklade, högteknologiska, civiliserade människor så pass lång tid att komma på något bättre än gamalt strösocker! 

Men det är ju inte riktigt sant, Stevia har används i Paraguay i hundratals år och Japanerna fick upp ögonen för sötningsmedlet redan på 70- talet. Först i december 2011 godkändes Stevia av EU-kommissonen och sedan dess har steviaprodukterna sakta men säkert dykt upp i större utsträckning. 

Mycket kritik har riktats och livsmedelsverket är som vanligt mossiga i sitt ställningstagande. Nytt, obeprövat och läskigt. Då tycker jag att vi ska ställa oss frågan om hur man överhuvudtaget kunde godkänna sockret med alla dess hälsofarligheter när det kom. Sockret gjorde nämligen sitt intåg i en tid där man inte ifrågasatte någonting alls ur hälsosynpunkt. Sötsaker, sprit och cigarrer ska vi ha! 

Idag är det bevisat att socker är hälsofarligt, men nu är det liksom redan försent. Sockret är ett självklart inslag i vårt samhälle lika mycket som andra farligheter såsom alkohol och cigaretter.

Men om nu Stevia är som vi hoppas; ofarligt, sött och utan kalorier och påverkan på blodsockret, är detta faktiskt revolutionerande för den framtida folkhälsan. Jag är övertygad om att i relation till socker är stevia en himelsk drog, men med betoning på drog. Stevia påverkar inte blodsockret, men för hjärnans belöningscentrum är det sött som sött. Alltså bör en sockerberoende person inte vräka i sig Stevia istället. Vi som lever ett sockerfritt liv på grund av sockerberoende tendenser bör därför vara aktsamma även med Stevia. Dock tycker jag gott att man kan unna sig en liten Steviabakelse vid speciella tillfällen (om man inte riskerar återfall givetvis). Steviarecept kommer garanterat poppa upp lavinartat framöver, det är bara att börja baka!
Jag tror att Stevia är framtiden, vad tror du?

SvD är skeptiska, medan DN tycks haka på trenden: