torsdag 14 mars 2013

Recept GI- Chokladbollar med Stevia



Apropå Stevia! Jag grubblade lite över det här med GI bakverk och kom på att det ju är ultimat att göra vanliga chokladbollar med lite Stevia. Havregryn har relativt lågt GI och sedan är det ju bara smör, kokos och lite ren kakao. Kan göras i alla möjliga smaker och former!

Somliga upplever att Stevia har en bismak, men om man använder förhållandevis lite tycker jag inte att man känner skillnad. Som sockerberoende är det även en god idé att inte baka saker som smakar för sött! Förhoppningsvis har man ”vant av” smaklökarna för sött och upplever lite Stevia som gott nog!

Här är ett exempel på Cholkadbollar med Stevia, pekannöt och havssalt jag knåpat ihop:


GI-Chokladbollar med havssalt och pekannöt:

Cirka 30 st små bollar:

3 msk kakao
3 dl Havregryn (eco)
100 g Smör alternativt kokosolja
1/2- 3/4  dl Stevia (kan uteslutas)
2 msk Kallt kaffe (eller vatten om man inte gillar kaffesmaken)
1,5 tsk Havssalt
Krossade/hackade Pekannötter
Alternativt kokos

*Superenkelt: Blanda alla ingrediensers till en degklump, forma till små bollar och rulla i krossade pekannötter eller kokos (om du föredrar nötterna i själva degen) Lägg i kylen om du vill att de ska stelna mer.

Andra exempel på smaksättning är: jordnötter (jordnötssmör), apelsin (rivet apelsinskal) & chili! Ytterligare ett alternativ är att använda sprit som ”vätska”. Jag testade med rom och det blev riktigt gott.