Vad får jag äta





Gör allt själv, då är du safe


Vi är alla olika. Därför spelar det egentligen inte så stor roll vad just jag kan äta och inte äta, det kanske inte är samma för dig. Jag kan till exempel äta vissa frukter med lågt GI, det får mig inte att vilja vräka i mig mer. Men jag kan absolut inte vräka i mig massa knäckebröd, hur nyttigt och gjort på frön det än är, för jag känner innerst inne att det triggar igång något dåligt i mig.

Mitt GI-tänk


Jag försöker att hålla mig till att bara äta livsmedel med lågt GI. Inte för att jag följer någon särskild GI-metod eller dylikt. Det gör jag för att hålla insulinresistensen i schack. Eftersom att min kropp har en försämrad förmåga att ta hand om insulin (till följd av sockerberoendet), tycker jag att det känns väldigt onödigt att stoppa i mig sådant som leder till insulinpåslag, och dessutom triggar sockerhjärnan. För oss med insulinresistens och kanske också PCOS är det viktigt att hålla GI nere så att kroppen kan återhämta sig och bli frisk igen. Mycket insulin i kroppen leder även till viktuppgång, så det finns inte jättemycket som är positivt med livsmedel som har högt GI för min del. Om du är lite som jag, har fått diagnosen PCOS, är sockerberoende och har lätt för att lägga på dig, skulle jag rekommendera att hålla koll på GI. Det finns jättebra appar att ladda ner för att se vad olika livsmedel innehåller. 

Jag använder GI tabellen från Linkwise. Det är superenkelt, den visar grönt för helt ok, gult för gränsfall och rött för big nono. 

Undvik halvfabrikat


En annan tumregel är att undvika halvfabrikat. Det innehåller ofta massa socker, och även livsfarligt fejksocker som majsstärkelse. Jag undviker även i största mån sötningsmedel, eftersom det är dåligt för kroppen och kan trigga igång sockerhjärnan. Jag köper helst ekologiskt, äter ofta vegetariskt och försöker laga mat från grunden. Då vet man vad den innehåller och riskerar inte att få i sig socker eller knasiga E-ämnen som är dåliga för oss. Ny forskning visar dessutom är E ämnen och annat konstigt faktiskt gör att vi lagrar fett, trots att de kanske inte innehåller några kalorier i sig. Även sötningsmedel som aspartam (finns i Cola zero/light), kan ha den effekten. 

Upphettat


Generellt kan man faktiskt tänka att mycket som är krossat eller upphettat genast blir lite sämre ur GI synpunkt. Ett helt vetekorn, som i tex matvete är inte bra, men ändå långt mycket bättre än vetemjöl som ju är bannlyst. Vetemjölet är processat, vilket tar berövar grödan på alla dess naturligt goda egenskaper, och kvar finns bara ett livsmedel med skyhögt GI.

Exempel på livmedel som får högre GI vid upphettning:

Morot (egentligen alla rotfrukter och även potatis)
Frukt (ingen bra idé att slänga på grillen)



Detta undviker jag för att överleva dagen:


Alla former av socker (godis, kakor, glass, läsk osv)
Alla former av bröd (även pizza, hamburgebröd, tacobröd osv)
Färdiga "kelda-såser"
Tacosås
Friterat
Öl
Billig buljong  
Barbecuesås
Kaviar
Billig korv
Chilinötter (alla nötter med "hölje")
Chips/ Jordnötsringar/ Ostbågar
Allt med vete (Pasta, bröd osv)
Ris
Pannkakor (även LCHF-pannkakor riskabelt då många triggar på det!) 
Rödbetor
Palsternacka
Dadlar & russen och annan torkad frukt
Nötmix med "torkad frukt" 
Vindruvor


Detta är helt ok (vilket man inte alltid kan tro):


Kall potatis
Bönpasta
Quinoa
Mandelmjöl / kokosmjök / bovete
Ej för mogna bananer
Äpple/päron
Goda ostar (men akta sig för hetsätning) 
Mörk choklad utan socker (är faktiskt gott när man är helt avvand)
Kokosolja/kokosflingor
Torrt vitt vin samt rödvin som inte är för fruktigt
Naturliga nötter (men akta sig för hetsätning) 
Bär 
Fröknäcke (men akta sig för hetsätning)
Grönkålschips