Bli kvitt sockret idag- 3 steg



Hej då socker 

Att ta sig ur ett sockerberoende är lättare sagt än gjort. Man kan lova sig själv tusen gånger att imorgon, imorgon börjar ett nytt liv utan frosseri. Men problemet vid ett beroende är just det, vi är oförmögna att på egen hand fatta ett rationellt beslut om att sluta. Nästa morgon är det där godislöftet inte värt någonting. Hjärnan lurar oss att fortsätta i en oändlighet och vi mår bara sämre och sämre både fysiskt och psykiskt. Man känner sig som världens sämsta människa som inte ens har makten över sina egna handlingar. Skammen är en viktig faktor och den gör att vi så långt det går gömmer vårt beroende för att inte bli påkomna.

Det finns en skrämmande uppfattning om att överviktiga personer som inte förmår att sluta äta sötsaker har en så kallad ”dålig karaktär”. Vi som vet vad sockerberoende är (se fiken om sockerberoende) vet också att det är en sjukdom som sitter i hjärnan och inte i karaktären (var nu denna skulle tänkas sitta). Samhället beskyller oss ständigt för att vi blir allt överviktigare. För mig är det häpnadsväckande att det så sällan talas om sockerberoende när frågan tas upp. Det är väl alldeles uppenbart att människor inte äter sig till döds (ok nu tog jag i), för att de var lite sugna på småkakor? Dagens levnadsstandard och tillgängligheten till sötsaker gör människor mer eller mindre beroende. 

Ur ett längre perspektiv är denna problematik ett relativt nytt fenomen. Tidigare har vi alltid behövt spara och bunkra på energin för att överleva. Det är också en av anledningarna till varför kroppen lagrar fett, för att spara energi till sämre tider. Problemet är att i det moderna samhället blir det aldrig dåliga tider (och tur är väl det), men det kräver att vi hittar ett hållbart förhållningssätt till denna nya, överflödiga tillgång till föda. I den nya tiden behöver vi tvärtom dra ner på energin för att att överleva och inte dra på oss sjukdomar som leder oss mot en för tidig död. Sjukdomar är väldigt tråkigt, men jag skulle ändå vilja lyfta fram att det allra värsta ändå är den psykiska ohälsa som man kan tvingas leva med under ett beroende. Ett liv fyllt av skam och ångest är inget liv så vänta inte. 
  
Vänta inte

Man kan läsa hur många böcker som helst som heter något i stil med ”börja ditt nya liv idag”, och det är jättebra att skaffa sig en så bred kunskap som möjligt. Men när det gäller att verkligen komma igång med sitt nya liv är det konkreta steg man behöver för att lyckas hålla modet uppe.

Lägg allt fokus på hälsa och ro för kropp och själ, snarare än bantning och strävan efter omöjliga skönhetsidéal. Gör det för din egen skull, men gör det inte ensam. Vi behöver människorna i vår omgivning och deras förståelse för att lyckas. Det kan vara stöd från en närstående, en dietist eller varför inte mig och min blogg. 



3 steg mot ett sockerfritt liv: 

1. Självinsikt och viljan att förändra


Det här steget kan bara du själv ta. Det är det första men kanske också svåraste steget. Det handlar om att erkänna och inse att man har ett problem som man måste ta itu med. Det kanske var det steget som fick dig att läsa den här texten och skaffa dig den kunskap du behöver. Grattis, du har redan kommit en bra bit på vägen! Ett sockerfritt liv är en livsstil, ingen diet. Den kommer att finnas vid din sida genom hela livet och den kommer att bli din räddning och bästa vän.  

2. Analys av beteendemönster


Här kan du börja fundera lite över din ”sockerhistoria”, för att skapa insikt kring ditt beteende. Ställ dig själv några viktiga frågor och om det känns lättare, skriv ner svaren. Varför blev det som det blev? Vilket förhållande hade du till socker i barndomshemmet? Hur har dina personliga sockertraditioner skapats? Socker är även kulturellt betingat och ett givet inslag vid barnkalas, i påskägget och på julafton. En tradition där sockrets roll kanske varit väldigt stor.

Vad har du för förhållande till mat i allmänhet? Hur mycket tid ägnar du åt att tänka på mat varje dag? Vad du ska äta, när du ska äta? Hur ofta, hur mycket och med vem? Många som är sockerberoende har även en en tendens att jojobanta, hetsäta och kanske kräkas. Är du en av dem? Det har jag varit. 

Hur mycket eller lite vet du vad mat innehåller? Kanske behöver du lära dig mer? Det är också viktigt att titta på hur din vardag ser ut. Hur ska denna förändring passa in i livspusslet? 

Du bör även ta dig en funderare kring din kroppsuppfattning och vilket förhållande du haft till din kropp genom åren. Har sockerberoendet påverkat denna uppfattning? Blir du påverkad av overkligt snygga kroppar i media och reklamer? Jämför du dig mycket med dina vänner och deras kroppar? Drömmer du om ett liv med en annan kropp? Det gjorde jag. 

Ta hjälp av din omgivning

 

3. Din plan

När man tagit sig en rejäl funderare kring orsaker och samband är det dags att utifrån detta bygga en personlig handlingsplan som funkar med din vardag. Hälsoplanen bör innehålla en realistisk kostplan med kost som inte påverkar blodsockret eller triggar hjärnans belöningscentrum. Kanske blir det varianter av GI eller LCHF. Skaffa dig kunskap om kost och framförallt, ta reda på vad som funkar för just dig. Vi är alla olika. Fokusera på att kartlägga alla livsmedel som din hjärna går igång på, som får dig att vilja äta ännu mer och lite till. Gör en lista och ranka dina forna favoriter. Var ärlig mot dig själv och bestäm dig för att göra upp med dina "fiender". Mina är 1. Choklad 2. Bröd med smör 3. Pannkakor. Men jag skulle kunna fortsätta till 100. 

Första steget är ju givetvis att ta bort sockret ur vardagen. Även det "dolda" sockret som finns i halvfabrikat och snabba kolhydrater. Det är lättare sagt än gjort och de första veckorna är riktigt tuffa psykiskt. Då är det viktigt att någon finns där som stöd. Ingen ska behöva ta sig ur ett beroende ensam!

En viktig del av hälsoplanen är just kunskap. Du bör skaffa tillräcklig kunskap om mat och träning, men lika viktig är kunskapen om vad som faktiskt händer i hjärnan och i kroppen (se fliken "Om sockerberoende"). Förståelsen utgör grunden för att vilja förändra och kunskapen är verktyget för att kunna genomföra förändringen. Exempel på sånt du måste undvika som kanske inte är uppenbart: 
Allt bröd, pasta, färdiga såser, kaviar, tacosås, lättyoghurt, fruktyoghurt, flingor/musli, sötningsmedel i tuggummi och halstabletter och mycket mer.



   
Listan kan göras lång och det är dags att börja läsa på innehållsförteckningar och inse hur mycket som faktiskt innehåller socker eller sötningsmedel. Sötningsmedel vill du också undvika eftersom du till varje pris måste blir av med att munnen är van vid den söta smaken. Du måste vänja dig av med den och jag lovar dig, andra smaker som inte är söta kommer att smaka mycket godare och mycket mer! Akta dig för MAJSSTÄRKELSE, det är kemiskt framställt "fejksocker".  

Träning är inget måste men det har som bekant vissa positiva effekter inte bara på kroppen, utan även för hjärnan. Träning frigör andra lyckosubstanser i hjärnan än de som triggas av sockret vilket gör vardagen lite lättare. Det hjälper dig även att flytta fokus, komma ut i friska luften och tappa i vikt, vilket ökar motivationen att fortsätta.

Ett av de viktigaste verktygen är positiva tankar. Fokusera på drömmen om ett liv där du inte ständigt ägnar all din energi åt att vara sockerberoende. Att kunna känna lycka från andra saker i tillvaron än sötsaker- en bra låt, en solig dag eller någon man älskar. Tacka dig själv varje dag för att du gjort ditt bästa, försökt, och kanske till och med lyckats vara sockerfri. Tänk inte för mycket på sen. Sen när du är smal, lycklig och fri. Lev i nuet och ta bara en dag i taget.  

EN SOCKERFRI HJÄRNA- DET ÄR MÖJLIGT, JAG LOVAR!