| Tummen upp för frukt och bär |
Vi vet sedan
länge att socker och snabba kolhydrater på olika sätt påverkar oss negativt. Vi
som dessutom har tendenser att bli beroende av mat och sötsaker vet sedan länge
att vårt val av kost har inverkan på såväl vårt psykiska välbefinnande, såsom
kroppen i sig. En ny stor studie från Harvard visar att det vi stoppar i oss är
starkt sammankopplat med just depression. Det är den västerländska kostens
inflammatoriska verkan som sammankopplas med psykisk ohälsa. Idag ser man på
just kronisk inflammation som en betydande orsak till en rad västerländska
sjukdomar såsom till exempel hjärtsjukdom. Nu har vi alltså fått ytterligare
bevis på hur fel typ av kost faktiskt påverkar oss psykiskt. Det är enligt studien
våra alltmer inflammationsdrivande matvanor som i sin tur leder till både depression
och sjukdomar.
Inflammationen
i sig är en viktig del av kroppens immunförsvar. Problemet ligger i att vårt immunförsvar
idag ständigt blir överstimulerat och istället ett hot som kan leda till
kronisk långrandig inflammation. Jag tror personligen att min hypotyreos är
orsakad av just kronisk inflammation i sköldkörteln som ett resultat av
tidigare, osunda kostvanor.
Det är ändå glädjande att det forskas mer och mer kring kost och välmående. Jag hoppas att
denna banbrytande information kan fungera som ytterligare ett gott skäl för
sockerberoende att skippa sockret och istället fokusera på att ge våra kroppar
föda som vi mår bra av.
I samband
med studien rekommenderas kost som istället sägs motverka inflammation. Föga
förvånande går denna kost i linje med livsmedel som har lågt GI, och därmed inte
skjuter blodsockret i höjden. Det som förespråkas i kostväg är: Fet fisk,
olivolja, frukt och bär, gröna bladgrönsaker, broccoli och kål samt kryddväxter såsom ingefära
och kanel.