Kikärtsgryta

Ur sockerfri synpunkt: Grytan innehåller perfekt näring från kikärtorna som mättar (ok ur GI-synpunkt, mindre ok vid LCHF). Spenat är otroligt näringsrikt liksom körsbärstomaterna. Cocosmjölken innehåller nyttiga fetter (välj light om du vill dra ner på kalorier), och stinget i grytan sätter fart på förbränningen!
För 3-4 personer (eftersom jag tagit bort
ris, bröd osv. i detta recept kan det vara bra att tänka att receptet bara är
för 3 personer)
- 1/2-1 tsk chiliflingor
- 1 medelstor lök
- 3 vitlöksklyftor
- 3 cm ingefära
- 1 burk kikärter (400 g)
- 2 msk olja
- 1 msk röd currypasta
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- 8 körsbärstomater i halvor
- 100 g färsk spenat, väl sköljd
- Saft av en 1 pressad lime
- Salt
- Ev. färsk koriander
* Skala och grovhacka löken. Skala och
finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran.
* Värm olja i en gryta på spisen och fräs
lök, vitlök och chiliflingor.
* Skölj kikärterna i ett durkslag och låt
vattnet rinna av. Tillsätt kikärter, currypasta, ingefära och kokosmjölk. Låt
det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter.
* Blanda ned den sköljda spenaten och
tomaterna. Låt koka några få minuter till.
* Smaka av med limesaft och lite salt.
* Strö över hackad koriander om du gillar
det. Servera med en klick turkisk yoghurt eller crème fraiche (sockerätarna kan
givetvis få ris till)