Kikärtsgryta
När vi trodde att det var omöjligt så
lyckades vi hitta ett recept som passar både en vegetarian, en sockerfri och en fattig student. Med andra ord en fantastisk rätt som är både GI, vegetarisk och
dessutom prisvärd och vansinnigt god! En indien-inspirerad kikärtsgryta med sting från
Annica Långvalls fina, matsmarta blogg.
Ur sockerfri synpunkt: Grytan innehåller perfekt näring från kikärtorna som mättar (ok ur GI-synpunkt, mindre ok vid LCHF). Spenat är otroligt näringsrikt liksom körsbärstomaterna. Cocosmjölken innehåller nyttiga fetter (välj light om du vill dra ner på kalorier), och stinget i grytan sätter fart på förbränningen!
För 3-4 personer (eftersom jag tagit bort
ris, bröd osv. i detta recept kan det vara bra att tänka att receptet bara är
för 3 personer)
- 1/2-1 tsk chiliflingor
- 1 medelstor lök
- 3 vitlöksklyftor
- 3 cm ingefära
- 1 burk kikärter (400 g)
- 2 msk olja
- 1 msk röd currypasta
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- 8 körsbärstomater i halvor
- 100 g färsk spenat, väl sköljd
- Saft av en 1 pressad lime
- Salt
- Ev. färsk koriander
* Skala och grovhacka löken. Skala och
finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran.
* Värm olja i en gryta på spisen och fräs
lök, vitlök och chiliflingor.
* Skölj kikärterna i ett durkslag och låt
vattnet rinna av. Tillsätt kikärter, currypasta, ingefära och kokosmjölk. Låt
det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter.
* Blanda ned den sköljda spenaten och
tomaterna. Låt koka några få minuter till.
* Smaka av med limesaft och lite salt.
* Strö över hackad koriander om du gillar
det. Servera med en klick turkisk yoghurt eller crème fraiche (sockerätarna kan
givetvis få ris till)