måndag 18 februari 2013

Middagstips


Kikärtsgryta

När vi trodde att det var omöjligt så lyckades vi hitta ett recept som passar både en vegetarian, en sockerfri och en fattig student. Med andra ord en fantastisk rätt som är både GI, vegetarisk och dessutom prisvärd och vansinnigt god! En indien-inspirerad kikärtsgryta med sting från Annica Långvalls fina, matsmarta blogg. 

Ur sockerfri synpunkt: Grytan innehåller perfekt näring från kikärtorna som mättar (ok ur GI-synpunkt, mindre ok vid LCHF). Spenat är otroligt näringsrikt liksom körsbärstomaterna. Cocosmjölken innehåller nyttiga fetter (välj light om du vill dra ner på kalorier), och stinget i grytan sätter fart på förbränningen!



För 3-4 personer (eftersom jag tagit bort ris, bröd osv. i detta recept kan det vara bra att tänka att receptet bara är för 3 personer)

  • 1/2-1 tsk chiliflingor
  • 1 medelstor lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm ingefära
  • 1 burk kikärter (400 g)
  • 2 msk olja
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 burk kokosmjölk (400 g)
  • 8 körsbärstomater i halvor
  • 100 g färsk spenat, väl sköljd
  • Saft av en 1 pressad lime
  • Salt
  • Ev. färsk koriander


*  Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran.
*  Värm olja i en gryta på spisen och fräs lök, vitlök och chiliflingor.
* Skölj kikärterna i ett durkslag och låt vattnet rinna av. Tillsätt kikärter, currypasta, ingefära och kokosmjölk. Låt det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter.
*  Blanda ned den sköljda spenaten och tomaterna. Låt koka några få minuter till.
* Smaka av med limesaft och lite salt.
*  Strö över hackad koriander om du gillar det. Servera med en klick turkisk yoghurt eller crème fraiche (sockerätarna kan givetvis få ris till)