Jordgubbssallad med fetaost och balsamvinäger, en sommarhit! |
Jag tänkte börja med att storslaget berätta om att av mina livs dilemman. Jag är och har varit ännu mer kass, ointresserad, och usel på matlagning. Detta är ju som ni förstår inte särskilt praktiskt när man lever ett sockerfritt liv och tappert försöker överleva på GI/LCHF-föda.
”Jag hatar matlagning” har alltså varit min devis och förhållningssätt till mat ungefär hela livet. Jag har gjort några få ynkliga
försök att bättra mig med löften om att laga minst två helt hemmagjord rätter i
veckan och dylikt. Drömmen om att bli en husmoderlig person blev en börda,
snarare än något som inspirerade. Allt som man tvingas till livet blir ju en
sådan, börda alltså. Livet med färdigmat, yoghurtluncher och krogbesök
fortskred och löftet har blivit hängandes i luften.
Jag har alltid avundats (läs: ogillat) de där kulinariska
människorna som dagligen står och rör i en härlig, väldoftande gryta. De läser
matbloggar och köper kokböcker. De ärter nyttigt, ekologiskt och hembakat. De
tycks ha ett så kallat obegripligt intresse för matlagning.
Men om man tänker efter så inser man att de faktiskt är mycket
smarta människor. Ett faktum är ju att man måste äta för att överleva, och då
är det rätt praktiskt att även ha denna livslånga börda som hobby. Du kommer
ändå inte ifrån matlagning, om du inte är hollywoodstjärna med privat kock
förstås. Med en känslighet för socker är det dessutom extra viktigt att ta
kontroll över vad man äter.
Nyckeln för mig har varit upptäckten att det faktiskt inte
är svårt med matlagning. Okej kanske lite, men man får öva. Jag har gått runt
hela livet och trott att det där som alla andra människor kan, är något
omöjligt. Vilken absurt tanke.
Hur som har jag bestämt mig för att också vara smart och
göra denna vardagsbörda till ett roligt intresse. Jag kommer lägga ut himmelska
recept på nyttig GI/LCHF mat och kanske till och ett och annat nyttigt GI-bakverk! Med
det hoppas jag i alla fall kunna inspirera en och annan sockerberoende mathatare
att bli intresserad av att laga lite god mat i alla fall någon gång per år : )