fredag 17 april 2015

Recept: Sockerfri bönchili med choklad och kaffe!


Testade en helt magisk bönchili igår från greenkitchenstories med så spännande smaker! Så härligt att ha en puttrande gryta på spisen med doft av kaffe, choklad och kummin. Och dessutom vegetarisk. Perfekt som söndagsgryta och för att göra matlådor på. Try it! 

Ingredienser: 

2 msk extra jungfruolja eller kokosolja
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 tsk kummin
1 färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
2 paprikor, röd och gul, finhackade
1 morot, finhackad
1 palsternacka, skalad och finhackad (valfritt, den har högt GI, så jag skippade den)
2 stora stjälkar selleri med topp greener, finhackade
150 g råa valnötter, mycket finhackade
800 g kokta valfria blandade bönor (jag tog totalt 3 paket: linser, svarta bönor och kikärtor))
2 burkar à 400 g hela plommontomater
2 tsk salt
1 dl rödvin eller balsamvinäger
1 dl kaffe 
60 g minst 80% mörk choklad, delade i bitar
Eventuellt lite vatten om grytan behöver spädas en aning

Till servering: 
1 knippe färsk koriander, grovt hackad
Turkisk Yoghurt
1 lime

Börja med att förbereda alla grönsaker. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull. Släng i lök, vitlök, spiskummin, chili, paprikapulver och oregano och låt steka i ett par minuter under omrörning, tills kryddorna börjar dofta. Var försiktig så att de inte bränns. Tillsätt paprika, morot, palsternacka och selleri, låt koka i ytterligare ett par minuter. Lägg i valnötter, bönor, tomater, vatten och salt och låt koka i 30 minuter till. Tillsätt rött vin/ eller balsamvinäger, kaffe och choklad, rör runt försiktigt och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Smaka och krydda med havssalt och nymalen peppar. Servera i skålar med en klick yoghurt, färsk koriander, limeklyftor! 

Grundreceptet på engelska från Greenkitchenstories hittar du HÄR

Trevlig helg!