söndag 15 mars 2015

Sockerberoende kan leda till depression


Njuter av vårsolen! Men det är
ingen självklarhet för alla.

Det är klart det gör, tänker du kanske nu. Man blir onekligen otroligt deppig av den maktlöshet man känner när det inte går att stå emot socker. Man känner sig som en helt värdelös person med usel karaktär och utan kontroll över sitt eget liv. Dessa känslor är oerhört tunga att bära och man riskerar att hamna i tankar om att allt är meningslöst. Men det handlar inte bara om att vi blir besvikna på oss själva. Faktum är att ett allvarligt sockerberoende sannolikt leder till en kemisk obalans i hjärnan. När belöningssystemet är i obalans är risken stor att man blir just deprimerad. Depression till följa av sockerberoende måste tas på allvar.
Vi är många som har en full uppsättning av ”beroendegener”, hela 25 % tror man. Vi har därmed en ökad förutsättning att utveckla olika beroenden. Arv och miljö avgör vad utloppet blir. Det kan vara allt från alkohol och socker, till spelberoende eller en kombination av allt.

 Redan från födseln har man som beroendeperson sannolikt låga nivåer av signalsubstanserna serotonin och dopamin. De som gör att vi känner välbefinnande och lycka. Det är just därför som vi ständigt söker andra metoder för att ”självmedicinera” oss själva från nedstämdhet.

 Det är viktigt att om och om igen belysa att sockerberoende är en sjukdom som sitter i hjärnans belöningssystem och som man kan behöva professionell hjälp med att komma ur. Det är lätt att glömma bort att sjukdomar kopplade till kost, är minst lika påfrestande för hjärnan som för den kropp som måste tampas med övervikt och följdsjukdomar. Vi lägger gärna allt fokus på kroppen, eftersom det är den vi ser och kan känna fysisk smärta i. Glöm inte bort att ta hand om hjärnan, först då kan vi njuta av vårsolens strålar : )

Läs med om beroendesjukdomen Addiction på Bitten Johnssons hemsida HÄR